dinsdag 30 april 2013

30 april 2013 Koninginnedag // Kroningsdag

Vroeger, en dan bedoel ik vanaf 1966, het jaar dat we in
Defilé Soestdijk 1971
Hilversum kwamen wonen, waren mijn ouders en ik gewoon om op 30 april de verjaardag van Koningin Juliana, vroeg met de fiets naar Soest te fietsen, en dan zo vroeg mogelijk met krukjes, en ik geloof ook met een klein trappetje een goede plek aan de dranghekken te zoeken zodat we een mooi plekje kregen om het Defilé met al zijn pracht en praal en festiviteiten goed te kunnen zien. Dat was hartstikke leuk. Jaren later werd de verkennersclub waar ik lid van was uitverkozen om de bloemen en cadeautjes aan te pakken voor de Koningin, en die werden achter Paleis Soestdijk niet achter de Rododendrons gegooid maar in klaarstaande busjes en vrachtwagens verdeeld om daarna naar tehuizen, weeshuizen en dergelijke gebracht te worden. Ook de enorme hoeveelheden etenswaren, koek, zelfgebakken zaken en vooral ook bloemen werden op die manier verdeeld. Ik
Defilé Soestdijk 1971
vond het in mijn uniformpje een grote eer om daar aan mee te mogen werken. Het was ook spannend. Dicht bij de Koningin, de Prins, Dick Passchier, de Camera's, de muziek en dergelijke te kunnen zijn en ik weet nog wel dat ik me heel belangrijk voelde. 


Wij gingen vanuit Hilversum ook heel vaak wandelen naar Lage Vuursche waar Prinses Beatrix Claus en hun kinderen inclusief de vandaag tot koning gekroonde Willem Alexander woonden. Dat kleine kasteel Drakestein is nu ook de plek waar de huidige prinses Beatrix haar oude dag wil gaan doorbrengen. In de weekeinden gingen we vaak de Marechaussees een beetje pesten die daar de wacht hielden. Die mochten niks zeggen en ook niet bewegen, en wij probeerden hen pepermuntjes aan te bieden of te verleiden tot een praatje. Soms lukte dat toch. Ook kreeg je soms met moeite een blik op de bewoners te zien. Vaak gingen we ook een Pannenkoek eten in Lage Vuursche.
Danny Kaye met Koningin Juliana en Prins Bernard 1966

Tussen Hilversum en Soest lag ook een prachtige golfbaan en ik kan me herinneren dat ik daar ooit Danny Kaye en sommige leden van het Koninklijk huis daar tegenkwam die daar aan het golven waren.

Vandaag met de abdicatie van de Koningin en de inhuldiging van Koning Willem Alexander kwamen de gedachten daaraan wel weer een beetje terug. Ik heb helemaal niet zoveel met het Koningshuis maar werd toch wel erg getroffen door het gebeuren van vandaag. De beelden zijn spectaculair en Nederland is weer eens even op een positieve manier een middelpunt van de belangstelling op deze aardkloot. 

De gebeurtenissen van vandaag zijn ook werkelijk niet te vergelijken met 1980,
23-2-1981  ontruiming Piersonstraat Nijmegen
toen ook ik betrokken was bij de protesten tegen de krankzinnige bezuinigingen van Lubbers, en ook vlak daarna bij de protesten tegen de sloop van 14 net gerenoveerde woningen in Nijmegen die plaats moesten maken voor een parkeergarage. Die (Pierson)rellen waarbij het echt oorlog was met de politie en de Marechaussee en waarbij ook doden vielen hadden een verschrikkelijke sfeer en maakten de vorige troonsafstand tot een totaal ander soort gebeurtenis. Die Oranje rook maakten de sfeer wel tot een totaal ander gebeuren.


afscheidsdiner Beatrix Rijksmuseum

1 opmerking: